Sushi to klasyczna potrawa kuchni japońskiej, którą można przygotować również samodzielnie. Wystarczą podstawowe składniki. W sushi warto zastosować łososia, szczególnie w połączeniu z konkretnymi produktami. Jakie kompozycje sprawdzą się najlepiej? Z czym łączyć łososia w sushi?
Jak przygotować sushi z łososiem?
Składniki na sushi z łososiem:
- 220 g ryżu do sushi,
- 250 ml wody,
- 90 ml octu ryżowego,
- 10 g cukru,
- sól,
- arkusze nori,
- 300 g wędzonego szpinaku.
Dodatki nr 1:
- ½ czerwonej papryki,
- ½ mango,
- ½ ogórka,
- świeży szpinak.
Dodatki nr 2:
- ½ awokado,
- 1 ogórek.
Dodatki nr 3:
- serek śmietankowy typu Philadelphia,
- 1 ogórek,
- ½ papryki,
- szczypior.
Sposób przygotowania:
Namocz ryż w wodzie przez około 30 minut, a następnie przełóż do garnka i gotuj wraz z wodą oraz solą. Po tym, jak ryż zmięknie, zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj około 10 minut. Wymieszaj ocet z cukrem i solą – dodaj do ryżu. Całość dokładnie wymieszaj. Rozłóż liście nori na macie bambusowej. Umyj i pokrój wszystkie składniki w długie paski. Ułóż je na ryżu zgodnie z przedstawionymi kompozycjami. Zawiń i pokrój na mniejsze kawałki zgodnie z instrukcją.
Inne przepisy na sushi w domowym wydaniu znajdziesz na stronie internetowej https://mowisalmon.pl/.
Jak zmodyfikować przepisy na sushi z łososiem?
We wnętrzu sushi może znaleźć się wszystko, dlatego przepis ten bardzo łatwo zmodyfikować. Zamiast klasycznego serka śmietankowego sprawdzi się np. ten z dodatkiem chrzanu. Dobrym wyborem okazuje się także seler naciowy czy nawet lekko podgotowana marchewka.
Surowy łosoś jest klasykiem, jeśli chodzi o sushi. Można jednak nieco podrasować tę potrawę i wykorzystać łososia gotowanego. To dobry wybór dla tych osób, które nie przepadają za surową rybą. Wystarczy pokroić go na niewielkie paski i umieścić wewnątrz ryżowej roladki.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy. To świetne miejsce dla tych osób, które szukają inspiracji do stworzenia dań z zastosowaniem łososia.