Budowanie masy mięśniowej bez odpowiedniej suplementacji trwa bardzo długo. Jego efekty często są trudne do zauważenia, nawet gdy skrupulatnie przestrzega się diety, spożywa się dużo białka i regularnie wykonuje się treningi siłowe. Jeżeli chcesz szybciej zbudować muskulaturę, postaw na aakg. Sprawdź, dlaczego warto to zrobić.
- Aakg z l-argininą sprzymierzeńcem w budowaniu mięśni
- Jak działa l-arginina?
Ćwiczenia siłowe powodują rozbudowanie masy mięśniowej, jednak do powiększania jej objętości niezbędne jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Ważne jest przyswajanie dużej ilości białka oraz różnych związków, które biorą udział w tworzeniu nowych komórek przez organizm. Jednym z najważniejszych związków tego typu jest l-arginina, której dostarcza suplement aakg.
Aakg z l-argininą sprzymierzeńcem w budowaniu mięśni
L-arginina wspiera budowanie masy mięśniowej poprzez stymulację syntezy i uwalniania hormonu wzrostu. Można dostarczyć ją organizmowi podczas spożywania czerwonego mięsa, drobiu, orzechów i nasion. Ponadto związek znajduje się w orzeszkach ziemnych, migdałach, soczewic, soi, jajach i owocach morza. Wśród warzyw najwięcej l-argininy znajdzie się w szpinaku. Przeciętny człowiek nie musi suplementować l-argininy, jednak osoby budujące masę mięśniową mogą cierpieć na jej niedobory. Uzupełni się je, przyjmując aakg, czyli suplementy z zawartością l-argininy o wysokim stopniu przyswajalności.
Jak działa l-arginina?
Arginina jest niezbędna człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania wątroby i wydzielania hormonu wzrostu. Dzięki niej rozszerzają się naczynia tętnicze, co usprawnia przepływ krwi i dotlenia oraz lepiej odżywia cały organizm. Kulturyści i sportowcy przyjmują l-argininę głównie z powodu jej wpływu na wydolność organizmu. Związek znacznie podnosi sprawność, siłę i wytrzymałość oraz poprawia działanie układu odpornościowego.
Przyjmując l-argininę, reguluje się pracę serca. Substancja chroni przed pojawianiem się arytmii i innych zaburzeń rytmu serca. Arginina tym samym zmniejsza śmiertelność na skutek chorób układu krwionośnego, zwłaszcza z powodu zawału i powikłań nadciśnienia. Dodatkową korzyścią jest zmniejszenie lepkości krwi poprzez jej rozrzedzenie i obniżenie ryzyka powstawania zakrzepów. Ponadto związek usprawnia metabolizm tłuszczów, przyśpieszając spalanie tkanki tłuszczowej i ułatwiając rzeźbienie sylwetki. W ten sposób znacznie łatwiej pozbyć się nadprogramowych kilogramów, jednocześnie budując muskulaturę i przyśpieszając metabolizm.