Rozgrzewające herbaty na zimową porę

Zima to idealna pora roku, aby zacząć rozkoszować się tym ciepłym i aromatycznym napojem. Nie każdy jednak wie jak połączyć poszczególne smaki i dodatki, w celu osiągnięcia najlepszego efektu, specjalnie dla tych osób przygotowaliśmy mini poradnik o herbatach i ich połączeniach.

Klimat na herbatę? Oczywiście zima!

Herbata to napój przysłowiowo stary jak świat. W szczególności polecany, aby rozgrzać się po spędzonym na dworze czasie. Miejsce nie ma znaczenia, możemy raczyć się nim w domowym fotelu, jak i przytulnej restauracji po powrocie ze spaceru na wieżę widokową, jaką oferuje ścieżka w chmurach. Najważniejsze, aby napar był odpowiednio przygotowany. Zbyt krótkie zaparzenie może nie przynieść oczekiwanych smaków z kolei te zbyt długo przygotowywane będą zbyt mocne.

Jak znaleźć balans?

Nie potrzebujesz być specjalistą w tej dziedzinie, najczęściej producenci herbat zamieszczają informację jak o tym, jak prawidłowo przygotować ten ciepły napój. Dodatkowo możesz wzbogacić go o nowe smaki, będzie to miłą odskocznią od standardowych smaków. Poniżej znajdziesz dodatki, których warto spróbować:

  • Miód – idealny, aby zastąpić cukier. Jak pewnie wiesz, rodzajów miodu jest bardzo dużo, niektóre z nich są bardziej wyraziste a inne trochę mniej. Niezależnie od tego, jaki wybierzesz, to wiedz, że miód oprócz doskonałego smaku bogaty jest w wiele witamin oraz mikroelementów. Dodatkowo dobroczynnie wpływa na bóle gardła, przeziębienia oraz obniża ciśnienie krwi. Regułą, której należy trzymać się używając miodu do herbaty jest to, aby nie dodawać go do gorącego naparu – w przeciwnym wypadku straci większość swoich cennych właściwości.
  • Sok malinowy – lubiany i znany chyba wszystkim polakom. Receptury na sok malinowy przekazywane są z pokolenia na pokolenie i w przyszłości z pewnością również będzie tak samo popularny, jak w dzisiejszych czasach. Ten słodki syrop doskonale smakuje w połączeniu z nawet ze zwykłą herbatą. Kluczem w dobrym wykorzystaniu soku malinowego leży w odpowiednim dobraniu proporcji – tak, aby herbata nie była zbyt słodka.
  • Przyprawy – Imbir, goździki, kardamon, cynamon to tylko kilka z popularnych przypraw dodawanych do herbaty. Wszystkie mają pozytywny wpływ na zdrowie. Z ich ilością jednak nie można przesadzać, bowiem może okazać się, że herbata nie będzie zdatna do picia.

Jakich herbat używać?

Ilość rodzajów herbat liczona jest w tysiącach i tylko od ciebie będzie zależeć, na jaki rodzaj się zdecydujesz. Najczęściej do eksperymentów z łączeniem smaków wybiera się zwykłą herbatę czarną, nie musi ona być z najwyższej półki – zwłaszcza jeśli testujesz różne połączenia i nie zawsze będą zdatne do picia. Jeśli nie zamierzasz eksperymentować z różnymi dodatkami, możesz kupić małe opakowania różnych herbat, aby sprawdzić która najbardziej odpowiada twoim gustom.

Niezależnie od tego, czy jesteś fanem ciepłych napojów w postaci herbaty, czy też kawy, najważniejsze jest miejsce, w którym możesz raczyć się tymi wspaniałymi napojami. Zaparz kubek naparu kawy lub herbaty, rozsiądź się wygodnie w fotelu i zrelaksuj się.

Kategorie
Zdrowie