Jakie mydło do rąk wybrać?

Skutki uboczne stosowania niektórych chemikaliów w produktach do mycia rąk mogą być tragiczne. Można zaobserwować również testy laboratoryjne, które pokazują, że użycie tylko mydła i wody jest wystarczająco skuteczne, aby usunąć większość bakterii z naszych rąk.

Nie potrzeba sięgać po drogie specyfiki i preparaty dostępne na rynku. W różnych sklepach ze zdrowiem dostępnych jest wiele mydeł naturalnych, które są bardzo dobrym rozwiązaniem. Jak je znaleźć? Oto rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.

Jak wybrać odpowiednie mydło?

Określenia takie jak organiczny, naturalny czy delikatny to cechy, na które powinieneś zwrócić uwagę wybierając mydło. Jednakże o ile teksty marketingowe na produktach mogą wprowadzać w błąd, tak skład musi być podany w stu procentach zgodnie ze stanem faktycznym. Dobrze wyrobić w sobie zwyczaj czytania listy składników na odwrocie produktu. Wiele osób, które nie są zaznajomione ze składnikami, najprawdopodobniej zaufa etykiecie, która mówi o organicznych lub naturalnych składnikach. Wiedza to potęga, więc dobrze jest zacząć poznawać konkretne składniki, co naprawdę może dać informację jakie mydła w płynie wybrać.

Przyjrzyjmy się, z czego składa się mydło. W dawnych czasach mydło wytwarzano przez mieszanie tłuszczu zwierzęcego z roztworem popiołu drzewnego. Co to jest roztwór popiołu drzewnego? To wyjęcie popiołu ze spalonego drewna i zmieszanie go z wodą i pozostawienie na kilka dni. Następnie popiół jest następnie odfiltrowywany, a to, co pozostaje, to roztwór popiołu drzewnego, roztwór alkaliczny. Tłuszcz i ten zasadowy roztwór miesza się następnie razem i miesza przez długie godziny. Gdy cały roztwór popiołu drzewnego zareaguje z tłuszczem, powstaje mydło. Ten proces reakcji nazywa się zmydlaniem. Tak więc podstawowymi składnikami kostki starej szkoły mydła są tłuszcz i roztwór popiołu drzewnego.

Nowoczesny sposób robienia mydła

Zamiast tłuszczu zwierzęcego mamy teraz do wyboru wiele tłuszczów roślinnych. Dostępnych jest wiele olejów i maseł. Oleje, takie jak olej ze słodkich migdałów, olej kokosowy, olej rycynowy i oliwa z oliwek, to tylko kilka z nich. Masła takie jak masło kakaowe, masło shea, masło mango, masło aloesowe i wiele innych. Mydła dzięki temu są bardziej ekologiczne, zdrowe i mniej alergiczne. Różne rodzaje oleju i masła mogą decydować o twardości, właściwościach oczyszczających, pielęgnacyjnych, musujących i kremowych w kostce mydła. I dlatego, w zależności od tego, jakie właściwości mydła chce mieć w mydle, do receptur mydła wybiera się różne oleje i masło. Jeśli chodzi o roztwór alkaliczny, zamiast roztworu popiołu drzewnego, wykorzystuje się najczęściej wodorotlenek sodu lub wodorotlenek potasu. Są to niezwykle alkaliczne chemikalia, z którymi producenci obchodzić się muszą z odpowiednią ostrożnością. Dla producentów mydła ług jest wygodny w użyciu w porównaniu do przygotowywania roztworu popiołu drzewnego. Poza tym produkuje czystą i piękną kostkę mydła.

Tak więc w zależności od tego, czy producent mydła wytwarza mydło w kostce, czy mydło w płynie, do mieszania z tłuszczem w celu wytworzenia mydła stosuje się wodorotlenek sodu lub wodorotlenek potasu. Po procesie zmydlania ta substancja chemiczna całkowicie przereagowałaby z olejem i nie pozostałyby żadne pozostałości chemiczne.

Kategorie
Poradniki