Dlaczego warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową?

Każdy z nas wie, jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców. Szklanka soku może z powodzeniem zastąpić jedną z zalecanych porcji.

Niestety nie jest łatwo znaleźć na rynku gotowy sok, który nie zawiera w sobie dodatków w postaci cukru lub konserwantów, a najzdrowszą wersją jest oczywiście świeżo wyciśnięty napój. Rozwiązaniem tego problemu są wyciskarki wolnoobrotowe.

Jaki efekt uzyskujemy dzięki wykorzystaniu wyciskarki?

Wyciskarka wykorzystuje do uzyskania soku głównie poprzez miażdżenie i wyciskanie. Podczas tego procesu temperatura składników nie jest podwyższana, dzięki czemu owoce i warzywa zachowują swoje dobroczynne właściwości. Aby utrzymać wyjściową temperaturę, wałek który ma za zadanie zmiażdżenie produktu obraca się powoli (około 70-100 obrotów na minutę), co przekłada się na prędkość uzyskiwania soku – litr soku wyciskany jest przez około 4 minuty. Efekt końcowy jest warty zachodu, ponieważ sok, który uzyskamy przy wykorzystaniu wyciskarki nie jest napowietrzony i zawiera w sobie wszystkie te składniki, które posiadają w sobie świeże warzywa i owoce, a dzięki zastosowaniu technologii wyciskania uzyskujemy z produktów maksymalną ilość soku. Sok taki jest gęsty i posiada w sobie fragmenty miąższu, co przekłada się również na jego trwałość, ponieważ może być on przechowywany w lodówce nawet do 72 godzin.

Dodatkową zaletą, jaką posiadają wyciskarki jest fakt, że możemy przy ich wykorzystaniu uzyskać sok z każdej rośliny. Sprzęt taki poradzi sobie ze zmiażdżeniem natki pietruszki, mięty, mniszka lekarskiego, szpinaku a także z przerobieniem na sok niewielkich owoców takich jak na przykład jagody i owoców miękkich, na przykład malin.

Rodzaje wyciskarek

Wyróżnia się wyciskarki pionowe i poziome. Wybór konkretnego rodzaju zależy od naszych preferencji, ponieważ jakość uzyskiwanego soku jest taka sama w przypadku obu z nich. Wyciskarki pionowe zajmują mniej miejsca w kuchni, a dzięki pionowej konstrukcji owoce i warzywa same zsuwają się niżej, dlatego podczas wyciskania nie musimy dodatkowo popychać produktów. Wyciskarki poziome są mniej kompaktowe, natomiast zazwyczaj cechują się dodatkowymi funkcjami takimi jak mielenie lub homogenizacja. Dodatkowo sok uzyskany podczas użycia wyciskarki poziomej jest nieco rzadszy, niż w przypadku pionowej.

Kategorie
Zdrowie